Alaska Railroad

Alaska Railroad - en spektakulær togreise gjennom villmarken

VILLMARKSTOGET

Etter en reise gjennom villmarken med Alaska Train blir en togtur aldri helt det samme igjen.  
All abord! roper konduktør Harry Ross før han blåser i fløyta på stasjonen i Anchorage. Snart tøffer Alaska Railroad ut av den største byen i USAs nordligste og villeste delstat. Klokken er bare kvart på syv om morgenen. Det er juni, likevel har vinteren bare så vidt sluppet taket selv her nede ved havet.
På høyre side ligger havet i form av Cook-innløpet, som minner om en bred fjord, på venstre side fjellmassivet Chugach som blir hvitere desto høyere opp skinnene tar toget.
På plass i kupeen i 2. etasje, som nærmest er som en glasskuppel, skjønner jeg betydningen av Amerikas eneste tog med full service. Det er tidlig morgen, men baren i kupeen er allerede åpen. Det blir Bloody Mary som forrett før frokosten blir servert.
Men den setter seg nesten i halsen da det lyder over høyttaleren. – Ulv observert! Da er det bare å halse av gårde til utkikken –eller foto-plattformen – et tog som går gjennom Alaskas villmark har selvsagt det.
Utkikken er en halv etasje høyere enn de andre vognene, er under tak, men er ellers åpen. Der står allerede et knippe andre naturfotografer med halvmeter lange telelinser og knipser febrilsk.
Drikke får være drikke, frokosten får forbli urørt. Jeg skjønner plutselig at dette ikke er en togtur, men en togsafari gjennom villmarken. Jeg blir i utkikken i flere timer.
Snart snegler det gule og svarte togsettet seg oppover i terrenget og over fjellpass hvor snøen ikke slipper taket, for så å dyppe ned i dalsøkk hvor elger står og drikker smeltevann i små tjern.
Spådom i oppfyllelse
Det viser seg at konduktør Harry er like mye entertainer som billett sjekker. Plutselig dukker han opp ute på utkikken og tar en trall uoppfordret. Etterpå vender han seg mot meg med følgende spådom:
–       Jeg tipper du får se bjørn i løpet av turen. Våren er usedvanlig sen selv for Alaska i år og ekspertene sier at svart- og brunbjørnen bare så vidt har kommet ut av vinter dvalen. Da er de vanligvis så sultne og uforsiktige at toget ikke så lett skremmer dem.
Ikke vet jeg om den godeste Harry snakker bjørnens språk, men det går ikke lenge før det går troll i ord. – Bear sighting! Bjørn i sikte.
Med tanke på at det løper cirka en million svartbjørner og40 – 50 000 brunbjørner rundt om på det nordamerikanske kontinentet, og flest i Alaska, er spådommen kanskje ikke uforståelig. Men vi med kamera flyr fra side til side, albuer oss fram, stirrer og kikker.
Alle får se og ta sine bilder. Selv om Alaska Railroad er et vanlig passasjertog – omtrent som Hurtigruten er en passasjer og fraktebåt – så er Alaska toget også i tillegg en turistattraksjon. Derfor sakner togføreren farten så alle får se og oppleve det overdådige dyrelivet.
I henhold til reklamen er Alaska Railroad den beste måten å se delstaten på. Innen reisen gjennom Alaskas villmark er over tror jeg det må stemme. Terrenget, tunellene, dyrelivet, alt er så voldsomt og dramatisk at jeg s kjønner hvorfor skaperne bak actionfilmen “Runaway Train” brukte denne jernbanelinjen.
FAKTA
Alaska Railroad startet opp i 1923, tar passasjerer og frakt, alt fra matvarer til kull, tømmer og petroleumsprodukter. Toget går hele året. Ytterpunktene er Fairbanks i innlandet og Seward på kysten og steder som Anchorage, Talkeetna Mountains, Denali National Park og Hurricane Gulch imellom. Hele 70 prosent av befolkningen i Alaska bor langs jernbanesporene. Og cirka 800 jobber i jernbaneselskapet.
REISE TIL ALASKA: Med Icelandairs direkterute to ganger i uken mellom Reykjavik og Anchorage er Alaskas villmark plutselig bare 10 – 12timer unna Oslo.    
 

Få et uforpliktende tilbud

Fyll ut skjemaet under, så vil vi svare deg så raskt vi kan. Vi gjør alltid vårt beste for å svare innen 24 timer.
Takk! Vi har mottatt din melding og vil svare deg på e-posten du oppga så raskt vi kan.
Å nei! Vi klarte ikke å sende meldingen din. Last inn siden på nytt og prøv igjen, eller send en e-post direkte til post@americanadventures.no.