Fra slott til eksotisk dyreliv

To attraksjoner på en dag i California. Slottet Hearst Castle og Elefantselene

To attraksjoner på en dag i California

Slottet Hearst Castle ligger på et høydedrag ved småbyen San Simeon på US Highway 1 cirka midt mellom San Francisco og Los Angeles. Det staselige slottet er en av Californias aller største turistattraksjoner. Og bare syv kilometer unna venter en annen utrolig opplevelse: en steinete strand full av ville elefantseler i fri dressur. Begge disse opplevelsene egner seg fint til å gjøre på en og samme dag.
Hearst Castle
Selv om det er flust av overdådige herregårder i California, så er det ingen som kan måle seg mot Hearst Castle. Stedet er blitt overdådig designet av Julia Morgan ,Californias første kvinnelige arkitekt, for forlagsmagnaten William Randolph Hearst. Hele praktverket sto ferdig i 1947 og fremstår i dag som et usedvanlig bevis på datidens overflod og overdrivelser. I dag er herregården en av Californias mest besøkte attraksjoner. Etter å ha vært her og sett et hjem med 165 rom, 500 mål med hager, fontener, bassenger og en 360 graders utsikt over Stillehavskysten så vil nok de fleste av oss føle at vi har sett det vi trenger å se av overflod og ekstravaganse. Vi anbefaler cirka en halv dag til Hearst Castle. Og det er greit å vite at nærliggende San Simeon har gode overnattingsmuligheter, også til overkommelige priser. Du kan ikke reise til neste destinasjon nå. Det er nemlig en nærliggende attraksjon til du absolutt ikke bør gå glipp av.
Fra herregård til naturopplevelse
Før du sjekker inn på hotell- eller motellrommet for kvelden bør du kjøre cirka syv kilometer nordover på Highway 1. Da kommer du til en parkeringsplass like ved veikanten som åpen for alle. Like ved er det boardwalk eller utkikksplass hvorfra du ser utover en ruglete og steinete strand langs Stillehavet. På den ligger det tusenvis av elefantseler og vrinsker og vrir på seg. Dette er en ganske fotogen kjøretur på US Highway 1 til Hearst Castle
Fra boardwalken kan du se på disse enorme sjøpattedyrene – de er verdens største selart – utfolde seg i fri natur. I dag er det rundt 17 000 elefantseler som regner dette stykke strand som hjemmebasen. Du vil alltid se elefantseler her uansett på hvilken årstid du kommer. Men alle er ikke alltid her samtidig. Ekspertene sier at de beste tidspunktene å komme om du vil se så mange som mulig er i slutten av januar, i april og i oktober. Siden dette er fri natur er det helt gratis å oppleve denne utrolige attraksjonen fra utkikksplassen som er skiltet med Elephant Seal Boardwalk. Dette er et perfekt sted å se på de tidvis sure kjempeselene på trygg avstand. Det eneste lille minuset er at det finnes ingen offentlige toaletter her. Derfor er det et godt tips å benytte toalettene på Hearst Castle før du kjører derfra. Slik kommer du deg til denne delen av California: Det tar cirka fire timer med bil på USHighway 1 uansett om du starter fra Los Angeles og kjører nordover eller fra San Francisco og kjører sørover. Når du nærmer deg står det skilt.